Drukuj Drukuj

Wyniki smakowitego konkursu na Potrawę Regionalną oraz XVI Konkurs na Janowską Nalewkę Żurawinową

Autor: Dorota Kozdra
Opublikowano: 10.08.2022
Wyniki smakowitego konkursu na Potrawę Regionalną oraz XVI Konkurs na Janowską Nalewkę Żurawinową
Za nami Festiwal Kaszy "Gryczaki 2022", a tym samym XIX Konkurs na Potrawę Regionalną oraz XVI Konkurs na Janowską Nalewkę Żurawinową.
Komisja w składzie:
- Waldemar Sulisz - Dziennik Wschodni - Przewodniczący Komisji
- Janina Bańka - specjalista ds. produktu regionalnego
-Stanisław Kozyra - właściciel firmy Eska
- Barbara Krakowska - przedstawicielka zagrody KGW Potok Wielki
- Barbara Nazarewicz - Dyrektor Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim - Sekretarz Komisji
po degustacji 68 potraw:
w kategorii: gryczka z różnymi dodatkami - 4
potrawy na bazie kasz - 21
desery na bazie kasz - 11
sery - 5
wina i nalewki regionalne oprócz żurawinówki - 27
oraz 9 żurawinówek
postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
w kategorii: Gryczak z różnymi dodatkami
I miejsce - Elżbieta Chmielińska - Gryczak janowski
II miejsce - Agnieszka Różyło - Lawendowy gryczak
III miejsce - Beata Fiedorek - Gryczak trzy kasze z żurawiną
wyróżnienie - Agnieszka Kozyra - Pieróg gryczano-jęczmienny
w kategorii: Potrawy na bazie kaszy
I miejsce - Elżbieta Chmielińska - Pieczona kaczka faszerowana kaszą
II miejsce - Izabela Prejs - Sakiewki z kaszą gryczaną, białym serem i boczkiem
III miejsce - Agnieszka Kozyra - Placki z kaszy gryczanej
wyróżnienie - Krystyna Wójcik - Kaszowy przekładaniec z sosem
wyróżnienie - Beata Bogdańska - Kotleciki gryczane w sosie pomidorowym
w kategorii: Desery na bazie kasz:
I miejsce - Barbara Sowa - Ciasto kruche z malinami
II miejsce - Kacper Momot - Gryczany przysmak z pomarańczą i malinową frużeliną
III miejsce - Alina Bargiel - Gryczana pycha
wyróżnienie - Mikołaj Wojtan - Szarlotka na jaglano-kokosowym spodzie
wyróżnienie - Krystyna Spyt - Tort jaglano-malinowy
w kategorii: Sery
I miejsce - Mariola Jabłońska - Deska serów
II miejsce - Jolanta Momot - Serowe kulki w oleju orzechowym
III miejsce - Andrzej Frania - Serowy tercet
wyróżnienie - Marcin Michalczyk - Serki wędzone z przyprawami
w kategorii: Wina i nalewki regionalne oprócz żurawinówki
I miejsce - Anna Podkańska - Truskawka z kardamonem i wanilią
II miejsce - Henryk Placha - Winogrono i czarny bez
III miejsce - Anna Placha - Orzech włoski
wyróżnienie - Agnieszka Szymańska - Wiśniówka
wyróżnienie - Ewa Mantyka - Pigwowa z miodem
Nagrodę "SUPER GRYCZAK 2022" ufundowaną przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ESKA Małgorzata i Stanisław Kozyrowie zdobyła Jolanta Momot za Kiełbasę z karpia i kaszy gryczanej
I miejsce i tytuł Janowska Żurawinówka 2022 - Patrycja Wójcik - Żurawinówka z kolorowym pieprzem
II miejsce - Jolanta Momot - Żurawinówka z lawendą
III miejsce - Agnieszka Buczyńska - Żurawinówka z miodem gryczanym i miętą
wyróżnienie - Agnieszka Kozyra - Żurawinówka z malinami
Wszystkim Uczestnikom dziękujemy z udział w konkursie a Nagrodzonym serdecznie gratulujemy.
Zachęcamy do testowania nowych przepisów i udziału w przyszłym roku w jubileuszowym XX Konkursie na Potrawę Regionalną.
Foto. Justyna Flis
facebook youtube