Drukuj Drukuj

Festiwal Kaszy Gryczaki. Dwudziesty Konkurs na potrawę regionalną za nami

Autor: Dorota Kozdra
Opublikowano: 10.08.2023
Festiwal Kaszy Gryczaki. Dwudziesty Konkurs na potrawę regionalną za nami
Dwudzieste Gryczaki i dwudziesty Konkurs na potrawę regionalną za nami. Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom - każdego roku zaskakujecie nas czymś na nowo, a Wasza pomysłowość nie zna granic! Dziękujemy Komisji konkursowej za wytrwałość i cierpliwość. Serdeczne podziękowania dla Zoom Natury za gościnę. A oto zwycięzcy:
PROTOKÓŁ
z posiedzenia Komisji Konkursowej XX Konkursu na Potrawę Regionalną odbywającego się w trakcie Festiwalu Kaszy „Gryczaki 2023”, Janów Lubelski 6 sierpnia 2023 r.
Komisja w składzie:
1. Waldemar Sulisz – Dziennik Wschodni – Przewodniczący Komisji
2. Stanisław Kozyra – właściciel firmy Eska
3. Urszula Ciupak – właściciel firmy Janex
4. Ewelina Garbacz – przedstawicielka zagrody KGW Borowianki
po degustacji 77 potraw:
w kategorii: gryczak z różnymi dodatkami - 7
potrawy na bazie kasz - 22
desery na bazie kasz - 13
sery - 5
wina i nalewki regionalne oprócz żurawinówki - 30
postanowiło przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
w kategorii: Gryczak z różnymi dodatkami
I miejsce – Sylwia Lipinoga za gryczaka
II miejsce – Agnieszka Różyło za gryczaka z pomarańczą
III miejsce – Barbara Sowa za gryczaka na słodko
wyróżnienie – KGW Łążkowianki za gryczaka z kurkami
w kategorii: Potrawy na bazie kasz:
I miejsce – Wojciech Kosikowski za kaszankę z kaszy gryczanej
II miejsce – KGW Łążkowianki za gołębie nadziewane kaszą ze smardzami
III miejsce – Bożena Gumienik za kurczaka faszerowanego kaszą, pistacjami i żurawiną
wyróżnienie – KGW Godziszowianki za gulasz z dzika w winie
w kategorii: Desery na bazie kasz:
I miejsce – Marcelina Kolasa – ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
II miejsce – KGW Łążkowianki za miodownik z masą grysikową i żurawiną
III miejsce – Patrycja Brzozowska za deser jeżynowy z kaszą manną
wyróżnienie – Krystyna Spyt za jaglak z owocami
w kategorii: Sery
I miejsce – Janina Dyjach za ser dojrzewający z chili i kolorowym pieprzem
II miejsce – Bartosz Trzaskowski za ser biały z jogurtu
III miejsce – Janina Dyjach za ser dojrzewający z pieprzem
wyróżnienie – Mariola Jabłońska za ser podpuszczkowy z sezamem
w kategorii: Wina i nalewki regionalne oprócz żurawinówki (w tym miody, piwa, kwasy)
I miejsce – Patrycja Wójcik za nalewkę z białej porzeczki
II miejsce – Iwona Radomska za nalewkę śliwkową
III miejsce – Izabeli Prejs za nalewkę z bluszczyku kurdybanku
wyróżnienie – nalewkę z rabarbaru
Nagrodę „SUPER GRYCZAK 2023” ufundowaną przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ESKA Małgorzata i Stanisław Kozyrowie zdobyła Ewelina Bojanowska za Pavlovą z budyniem jaglanym.
PROTOKÓŁ
z posiedzenia Komisji Konkursowej XVII Konkursu Na Janowską Nalewkę Żurawinową odbywającego się podczas Festiwalu Kaszy "Gryczaki 2023", Janów Lubelski 6 sierpnia 2023 r.
Komisja w składzie:
1. Waldemar Sulisz – Dziennik Wschodni – Przewodniczący Komisji
2. Stanisław Kozyra – właściciel firmy Eska
3. Urszula Ciupak – właściciel firmy Janex
4. Ewelina Garbacz – przedstawicielka zagrody KGW Borowianki
po degustacji 15 żurawinówek zgłoszonych do konkursu, postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
I miejsce i tytuł Janowska Żurawinówka 2023 – Ewa Mantyka za żurawinówkę z jałowcem
II miejsce – Joanna Jabłońska za żurawinówkę z maliną
III miejsce – Jolanta Momot za żurawinówkę z pomarańczą
wyróżnienie – Stanisław Mantyka za żurawinówkę z goździkami.
Muzeum Regionalne w Janowie Lubelskim
facebook youtube